In deze paragraaf wordt aangegeven hoe kapitaalgoederen in gemeentelijk eigendom worden beheerd. Kapitaalgoederen zijn goederen, waar de gemeente in investeert en die van groot maatschappelijk nut zijn voor de gemeente omdat zij nodig zijn voor de uitvoering van haar taken. Deze goederen hebben doorgaans een hoge vervangingswaarde en gaan meerdere jaren mee, bijvoorbeeld wegen, viaducten, speelvoorzieningen en riolering.
In 2023 zijn de beleidskaders van de voormalige gemeenten Heerhugowaard (Strategische Beheervisie 3.0, door de raad vastgesteld op 17 juli 2018) en Langedijk (Kadernota Fysiek Domein, door de raad vastgesteld op 26 september 2017) geharmoniseerd in het Integraal Beleidskader Openbare ruimte Dijk en Waar 2024 -2035. De planning is om dit document in 2023 door de gemeenteraad (kaders) en het college (nadere uitwerking) vast te laten stellen. Mocht het niet als geheel worden vastgesteld, dan worden de noodzakelijke besluiten wel nog in 2023 genomen.
De beleidskaders geven aan om welke kapitaalgoederen het gaat, waarbij de richtlijnen vanuit artikel 12 BBV (Besluit Begroting en verantwoording provincie en gemeenten) in acht zijn genomen.
Trends en ontwikkelingen
Deltaprogramma
In 2014 is het landelijke Deltaprogramma tot stand gekomen. Het Deltaprogramma zet een koers uit voor de toekomst: hoe beschermen we Nederland tegen overstromingen en hoe zorgen we voor voldoende zoetwater? En hoe zorgen we voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting?
In de uitwerking van dit programma is een aantal landelijke besluiten genomen, zogenaamde delta-beslissingen.
Eén van deze beslissingen is de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie. Hierin is als doel gesteld dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. Dit is van belang omdat het klimaat verandert, waardoor gemeenten kwetsbaarder worden voor hittestress, wateroverlast, droogte en overstroming. In 2021 zijn om die reden de Klimaatadaptatiestrategie en Uitvoeringsagenda Regio Alkmaar vastgesteld. In 2022 is het Programma Stedelijk Water en Riolering 2022-2027 vastgesteld en in 2023 is het beleidsplan Klimaatadaptatie Dijk en Waard vastgesteld.
Met deze beleidskaders werkt Dijk en Waard toe naar een klimaatbestendige en waterrobuuste gemeente in 2050.