Programmaplan

Programma 8 Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Dijk en Waard heeft de ambitie om voor iedereen een betaalbare woning in een groene omgeving te bieden. Deze ambitie zien we in samenhang met andere opgaven, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, de sterke vergrijzing en voorzieningen die horen bij een groeiend aantal inwoners.

De Strategische Omgevingsvisie Dijk en Waard, die in 2024 aan de raad wordt aangeboden, dient als basis voor ruimtelijke ontwikkelingen in Dijk en Waard. Deze visie geeft richting aan de toekomst van de gemeente door het formuleren van strategische doelen en het maken van keuzes voor onze fysieke leefomgeving. Die leefomgeving omvat bijvoorbeeld groen, gebouwen, infrastructuur, water of landschap. Maar ook lucht, bodem, geluid of duurzaamheid zijn daar onderdeel van.

Trends & Ontwikkelingen

Tekort aan betaalbare woningen

In de sociale huur lopen de wachttijden al jaren op. Ook is er een tekort aan betaalbare koopwoningen. De bouw van nieuwe woningen moet zorgen voor een evenwichtiger woning-voorraad die beter aansluit op de woningbehoefte.
Er is sprake van omstandigheden zoals sterk stijgende bouwkosten, stijgende rentepercentages voor hypotheken en netcongestie, die de realisatie van nieuwe woningen bemoeilijken.

Woondeal

In de regio Alkmaar wordt een fors aandeel in de nationale woningbouwopgave gerealiseerd. In de Woondeal NHN 2.0 (ondertekend in maart 2023) is opgenomen dat in Noord-Holland Noord tot 2030 40.000 woningen worden gerealiseerd. Ongeveer de helft hiervan is gepland in de Regio Alkmaar.
In de Woondeal is tevens aangegeven dat de verstedelijking met woningbouw en bedrijven-locaties valt of staat met het oplossen van kritische succesfactoren waarbij investeren in het mobiliteitssysteem een belangrijke voorwaarde is. Voor de bereikbaarheid van de woningen en bedrijven en voor een transitie naar duurzame mobiliteit zijn maatregelen en projecten nodig voor de Ring Alkmaar, de Zaancorridor en voor duurzame mobiliteit (fietsen en openbaar vervoer). Het totale mobiliteitspakket voor Noord-Holland Noord is eerder in het Addendum bij de Woondeal geraamd op € 367 miljoen.

De regio Alkmaar beoogt het volgende resultaat:
Omdat de belangrijkste mobiliteitsknelpunten voor Noord-Holland Noord in de regio Alkmaar liggen, is besloten tot het opstellen van een Ruimtelijke Investeringsagenda Mobiliteit regio Alkmaar voor de jaren 2025-2035. We werken toe naar afspraken tussen Rijk, provincie en de regio over de bekostiging van in ieder geval een aantal concrete maatregelen en/of projecten. Deze investeringsagenda biedt perspectief op de realisatie van mobiliteitsmaatregelen en projecten gekoppeld aan de verstedelijkingsopgaven, die bijdragen aan belangrijke doelen van bereikbaarheid, woningbouw, economie en duurzaamheid.
Het uiteindelijke doel is om de investeringsagenda met financiële afspraken over de projecten te agenderen voor het bestuurlijk overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT) in november 2024. De benodigde bijdragen, al of niet in de vorm van co-financiering, worden bij overeenstemming met de belangrijkste stakeholders (provincie en Rijk) betrokken bij het opstellen van de meerjarenraming bij de begroting 2025.

Omgevingswet (OW)

De invoering van de Omgevingswet is bepaald op 1 januari 2024. Het Programma Invoering Omgevingswet loopt in principe door tot 2029. Een aantal processen en producten moet voor de invoeringsdatum gereed zijn. Op hoofdlijnen zijn de werkprocessen al klaar. De nieuwe instrumenten en het gedachtegoed van de Omgevingswet zullen, in navolging van het programmaplan en de uitgewerkte projectplannen, in 2024 en daaropvolgende jaren verder worden gerealiseerd en ingebed.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De invoeringsdatum van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is gekoppeld aan de Omgevingswet. Deze wet zal stapsgewijs ingaan vanaf 1 januari 2024. Het doel van de wet is om de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteits-borgers.
De eerste 2 jaar zal deze wet alleen voor eenvoudige bouwwerken gelden, zoals eengezins-woningen en kleine bedrijfspanden. Hierdoor kunnen bouwbedrijven, kwaliteitsborgers en de gemeente ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw. Vanaf 2025 volgen naar verwachting de complexere bouwwerken. Dit is afhankelijk van een landelijke evaluatie.

Ontwikkelperspectief NHN

Vanuit de provincie komt de wens om voor Noord-Holland Noord een ontwikkelperspectief te maken met een uitvoeringsagenda en een regionale investeringsagenda. Dit om goed aan te kunnen sluiten bij de NOVEX-gebieden.

Lasten, baten en saldo

35.849.824

12,4 %

29.956.189

10,4 %

Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 13:31:12 met de export van 11/06/2023 13:22:02