Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

In deze paragraaf wordt inzicht gegeven in de geïdentificeerde risico’s voor de gemeente Dijk en Waard. Dit risicoprofiel bepaalt de weerstandscapaciteit die nodig is om deze risico’s op te kunnen vangen. De benodigde weerstandscapaciteit afgezet tegen de beschikbare weerstandscapaciteit geeft de ratio van het weerstandsvermogen van Dijk en Waard weer.

Bij de jaarrekening 2022 is het risicoprofiel geactualiseerd. Voor de begroting 2024 zijn de risico’s opnieuw tegen het licht gehouden. Dit geeft geen aanleiding de risico-inschattingen te wijzigen. Ook het benodigde weerstandsvermogen is daardoor niet anders dan bij de jaarrekening 2022. Het risicoprofiel is daarmee niet gewijzigd
In totaal zijn circa 30 risico’s in het risicoprofiel opgenomen. De 10, in financiële zin, grootste risico’s zijn onder het hoofdje “Risicoprofiel” nader omschreven.
Om in deze paragraaf een beeld te geven van de weerstandscapaciteit (de ratio van het weerstandsvermogen) van de gemeente Dijk en Waard zijn de volgende uitgangspunten gebruikt:

  • Bij de bepaling van de benodigde weerstandscapaciteit is een zekerheidspercentage van 80% gebruikt.
  • Voor de berekening van de beschikbare weerstandscapaciteit gaan we uit van de algemene reserve en de onbenutte belastingcapaciteit.

Met bovenstaande uitgangspunten is de ratio van het weerstandsvermogen voor de gemeente Dijk en Waard 1,9.
Om de ratio voor het weerstandsvermogen te kunnen beoordelen, wordt door gemeenten vaak gebruik gemaakt van onderstaande waarderingstabel die door het Nederlands Adviesbureau Risicomanagement (NAR) en de Universiteit Twente zijn opgesteld.

waardering

ratio

betekenis

A

> 2

uitstekend

B

1,4 – 2

ruim voldoende

C

1 – 1,4

voldoende

D

0,8 – 1

matig

E

0,6 – 0,8

onvoldoende

F

< 0,6

ruim onvoldoende

Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 13:31:12 met de export van 11/06/2023 13:22:02