Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Kwaliteitsniveau en de prestaties per kapitaalgoed

Wegen

Gewenst kwaliteitsniveau:
De gemeente onderhoudt de wegen in centrumgebieden op beeldkwaliteitsniveau A CROW en de overige wegen op niveau B CROW.

Wat doen we hiervoor:
Het onderhoud aan verharding vindt op hoofdlijnen plaats op het afgesproken kwaliteitsniveau. De verharding wordt jaarlijks gecontroleerd op gebreken. Op basis van deze inspecties vindt klein of groot onderhoud plaats. Complete renovatie van verharding komt pas in beeld als de technische levensduur van de verharding is verstreken, wanneer de onderliggende riolering moet worden vervangen of wanneer de infrastructuur niet meer voldoet aan de functionele eisen;

Riolering

Gewenst kwaliteitsniveau:
De rioolreiniging en rioolinspecties worden uitgevoerd op basis van de hiervoor geldende landelijke beoordelingsrichtlijnen NEN-EN 13508-2. De rioolgemaal inspecties worden uitgevoerd volgens BRL K14020 en de NEN 3140.
De investeringen zijn opgenomen in het meerjareninvesteringsplan en wordt periodiek geactualiseerd op basis van:

  • Rioolinspecties en beoordelingen gaan volgens de norm NEN-EN 13508-2 en NEN 3398;
  • Ontwikkelingen die geïnitieerd worden door derden (projectontwikkelaars en woningbouw-corporaties) volgens gemeentelijke eisen; en
  • Kwaliteit wegen (werk met werk maken).

In het Programma Stedelijk Water en Riolering 2022-2027 (PSWR) is rekening gehouden met de bovenstaande ontwikkelingen en in samenwerking met de regiogemeenten zijn actuele thema’s zoals klimaat en waterproblemen, uitgewerkt. Daarnaast is in het PSWR een strategisch investeringsprogramma opgenomen en is er een kostendekkend riooltarief berekend.
Rioolvervangingen 2022-2027 zijn opgenomen in de MIP.

Wat doen we hiervoor:

  • Het regulier onderhoud alsmede het groot onderhoud van het rioolsysteem wordt uitgevoerd op basis van projecten en rapportages;
  • De rioolvervangingsprojecten worden integraal aangepakt waarbij in de ondergrond de energietransitie een plaats krijgt door ruimtereservering en tegelijkertijd een klimaat robuust gescheiden systeem wordt aangelegd. Bovengronds wordt de openbare ruimte klimaat adaptief, bio divers en groener ingericht;
  • Het reinigen van kolkafvoerleidingen wordt alleen gedaan als er incidenten zich voordoen. Kolken die defect zijn worden na de inspectie structureel gerepareerd;
  • Onderhoud zinker- en gemaalschuiven en bijzondere objecten komen jaarlijks terug;
  • Het reinigen en inspectie van circa 50 km lengte aan riolering; en
  • Het inspecteren en keuren van 280 gemalen en het reinigen van circa 35.000 kolken.

Waterhuishouding

Gewenst kwaliteitsniveau:
De gemeente onderhoudt de waterhuishouding op het niveau van beeldkwaliteitsniveau B CROW.

Wat doen we hiervoor:
Het reguliere onderhoud (uitmaaien sloten etc.) wordt uitgevoerd volgens de eisen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).
Er wordt onderhoud gepleegd aan:

  • Het regulier onderhoud aan de watergemalen;
  • Het risico gestuurd ‘vissen van bladafval' en het verwijderen van vuil uit waaihoeken.
  • In het laatste kwartaal vindt de jaarlijkse 'Schouw HHNK' plaats, hierbij wordt circa 90 km watergang geschoond van vegetatie en bijkomende materialen;
  • Onderhoud aan de basaltonoever in Stad van de Zon;
  • Onderhoud aan de gemeentelijke beschoeiingen.

Groenvoorziening

Gewenst kwaliteitsniveau:
De gemeente onderhoudt de groenvoorziening op het niveau van beeldkwaliteitsniveau B CROW.
Wat doen we hiervoor:
Het onderhoud wordt grotendeels uitgevoerd volgens het afgesproken kwaliteitsniveau.

Gemeentelijk vastgoed

Het vastgoedeigendom van de gemeente Dijk en Waard kan grofweg worden onderverdeeld in vier portefeuilles, te weten:

  1. Vastgoed in beheer bij team Beheer (Vastgoed) gemeente Dijk en Waard;
  2. Vastgoed in beheer bij Heerhugowaard Sport N.V.;
  3. Vastgoed in beheer bij diverse schoolbesturen; en
  4. Vastgoed in beheer bij team Beheer (Vastgoed) en aangekocht door de gebiedsontwikkelaars van de gemeente Dijk en Waard (vaak tijdelijk van aard).

Periodiek wordt de staat van onderhoud van een object gemeten waarbij het uitgangspunt is dat 1x per 4 jaar een conditiemeting wordt uitgevoerd, behalve voor objecten die binnen 3 jaar worden afgestoten (daar worden geen planmatige werkzaamheden meer voor uitgevoerd). Op basis van de dan bepaalde conditie en risicoscores wordt het meerjarig onderhoudsplan (MJOP) opgesteld.
Deze periodieke meting gebeurt aan de hand van een nulmeting opgesteld door een externe onafhankelijke partij. Op basis hiervan wordt het MJOP aangepast. Nadat er een controle heeft plaatsgevonden door de technisch vastgoedbeheerder zal de onderhoudstoestand worden getoetst aan het voor het vastgoedobject vastgestelde onderhoudsniveau.
De gemeente Dijk en Waard onderscheidt een drietal onderhoudsniveaus:

  • Plus niveau (conditiescore 1-2)
  • Basis niveau (conditiescore 3-4)
  • Minimum niveau (conditiescore 5-6)

Gewenst kwaliteitsniveau :
Voor het vaststellen van het gewenste kwaliteitsniveau van een vastgoedobject wordt naast observatie en visuele inspectie, uitgegaan van de NEN 2767-norm ‘Conditiemeting van bouwen installatiedelen’. De conditiemeting vindt plaats op basis van het kwalificeren en kwantificeren van gebreken aan bouw- en installatiedelen. De conditiewaarden met bijbehorende gebreken leiden, in relatie tot het gewenste onderhoudsniveau, tot planning van onderhoudsmaatregelen en de (meerjaren)begroting. De conditiemeting kent nadrukkelijk een technische invalshoek.
Het gemiddelde onderhoudsniveau van de vastgoedportefeuille is 2-3.

Wat doen we hiervoor:
De onderhoudswerkzaamheden worden conform het MJOP en MIP uitgevoerd.

Kunstwerken (civiele)

Gewenst kwaliteitsniveau:
De bruggen, tunnels en viaducten worden beheerd en onderhouden op het vastgestelde onder-houdsniveau B CROW.

Wat doen we hiervoor:
Het reguliere onderhoud aan de civiele kunstwerken vindt hoofdzakelijk plaats op basis van de uitkomsten van de 4-jaarlijkse instandhoudingsinspectie en vervolgens de uitgevoerde maatregel-toets.

Openbare verlichting

Gewenst kwaliteitsniveau:
Voor de openbare verlichting worden de volgende beleidsregels toegepast:

  • De openbare verlichting is in het algemeen sober en doelmatig en voldoet aan de onderkant van de norm ( NPR13201), hiermee voorkomen wij overmatige verlichting en onnodig energie verbruik;
  • Armaturen worden vervangen als deze economisch en technisch afgeschreven zijn;
  • Vervanging van openbare verlichting sluit zoveel mogelijk aan op het groot onderhoud van de wijken;
  • Het garanderen van veiligheid, van iedereen die zich in de buurt van elektrische installaties bevindt of er arbeid aan verricht, wordt geregeld door het toepassen van de normen NEN 1010 (voor de aanleg van installaties) en NEN 3140 (voor de bedrijfsvoering van bestaande installaties);
  • Voor lichtmasten streven we visueel naar beeldkwaliteitsniveau B conform CROW.

Wat doen we hiervoor:

  • Gelijktijdig met de herinrichting en groot onderhoud worden de armaturen en/of de masten vervangen in de volgende gebieden: Molenwijk ZO Heerhugowaard, Molenwijk NO Heerhugowaard en Bomenbuurt Zuid-Scharwoude.

Energielevering
De energie levering is geregeld door middel van een inbesteding bij de “HVC aandeelhouders energie”. De prijs binnen dit contract wordt bepaald door een gemiddelde index over een jaar. Hiermee stijgt en daalt de energie prijs geleidelijk.

Speelvoorzieningen

Gewenst kwaliteitsniveau:
Speelvoorzieningen voldoen aan het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) en de Europese norm NEN-EN 1176:2008. Het onderhoud aan de speelvoorzieningen wordt uitgevoerd conform het beheerplan Ruimte voor Spelen Heerhugowaard (2018) en het Beheerplan Spelen Langedijk (2013).

Wat doen we hiervoor:

  • In het beleidskader openbare ruimte is opgenomen dat alle speeltoestellen op gemeentelijke grond eigendom van de gemeente zijn, zodat de gemeente de spreiding, verscheidenheid en veiligheid kan waarborgen. Speeltoestellen op private grond zijn in eigendom, beheer en onderhoud van de desbetreffende eigenaar van die grond.
  • Alle gemeentelijke speeltoestellen en ondergronden worden drie maal gecontroleerd op veiligheid (veiligheidsinspectie). Deze veiligheidsinspectie wordt één maal uitgevoerd door een extern bureau en twee maal door een hiervoor gecertificeerde medewerker van het Stadsbedrijf. Naar aanleiding van deze uitkomsten wordt bepaald welke speeltoestellen en/of ondergronden vervangen en/of nog gerepareerd moeten worden;
  • De speelvelden binnen de projecten Molenwijk ZO Heerhugowaard, Molenwijk NO Heerhugowaard en Bomenbuurt Zuid-Scharwoude worden zo nodig vernieuwd.
  • Bij het maken van een keuze voor de nieuwe inrichting van een speelveld worden alle direct omwonenden van het betreffende speelveld betrokken. De bewoners kunnen middels een brief met antwoordstrook (enquête) hun voorkeur aangeven voor een van de twee voorgestelde ontwerpen. Tevens worden de bewoners op de hoogte gehouden van de voortgang en planning;
  • Naast de speeltoestellen worden ook de veiligheidsondergronden van kunstgras geïnspecteerd en onderhouden; dit betreft het schoonmaken en bezanden van het kunstgras.
Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 13:31:12 met de export van 11/06/2023 13:22:02