Programma 3 Economie

Waar staan we voor? Maatschappelijk effect

Samen met ondernemers onderzoeken we hoe we de economische structuur en het vestigingsklimaat van Dijk en Waard kunnen versterken. We kiezen daarbij voor een duurzaam economisch perspectief. We stimuleren ondernemers om bij te dragen aan onze uitgangspunten van een veerkrachtige, toekomstbestendige, innovatieve en duurzame economische ontwikkeling.
We verbeteren de dienstverlening aan de ondernemers. De gemeente neemt de regie om op lokaal niveau de behoeften van het bedrijfsleven en de mogelijkheden vanuit het onderwijs bij elkaar te brengen (triple helix model).
De triple helix is een model voor het kijken naar en het sturen op innovatie in de kennis-economie. De essentie van het model is de samenwerking tussen drie partijen: onderwijs, overheid en bedrijfsleven. In een samenwerking nemen partijen kwaliteiten van elkaar over. Deze dynamiek draagt bij aan nieuwe manieren van bedrijfs- en beleidsvoering en zorgt voor grotere innovativiteit.

Dijk en Waard is mede afhankelijk van het landelijk en provinciaal beleid voor ontwikkelingen in het landelijk gebied. Waar het kan biedt de gemeente ruimte voor agrarische ondernemers om op de benodigde transitie van het landelijk gebied in te spelen. Dit kan door bijvoorbeeld constructief mee te werken aan ruimtelijke plannen en ruimte te bieden aan nevenactiviteiten.

Welke doelstellingen dragen daar aan bij?

  1. Dijk en Waard heeft een duurzaam en aantrekkelijk vestigings- en ondernemersklimaat.
  2. In Dijk en Waard zijn onderwijs, arbeidsmarkt en gemeente goed op elkaar aangesloten (triple helix model).
  3. Dijk en Waard biedt veel mogelijkheden voor inwoners en bezoekers om te recreëren op het gebied van natuur, water en groen.
  4. Onze winkelcentra zijn veilig, toegankelijk, plezierig en aantrekkelijk voor winkelend publiek.

Waar zetten we in 2024 op in?

  1. Een duurzaam en aantrekkelijk vestigings- en ondernemersklimaat:
    1. Verder uitvoering geven aan de Retailvisie en Visie Werklocaties na harmonisatie en actualisatie van het beleid.
    2. Blijven optrekken met de regio met het oog op economische ontwikkeling en versterking van onze positie in Noord-Holland Noord, in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) en het Ontwikkelingsbedrijf NHN.
    3. Besluitvorming over de Economische Agenda NHN en over voortzetting van de samenwerkingsovereenkomst Ontwikkelingsbedrijf NHN.
  1. Goede aansluiting tussen onderwijs, arbeidsmarkt en gemeente (samenwerking via het triple helix model):
    1. Via de Uitvoeringsagenda Onderwijs & Arbeidsmarkt regio Alkmaar kan onze gemeentelijke rol als verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven opgepakt worden. Op basis van een inventarisatie krijgen we inzicht zien waar de kansen liggen. Zie ook Programma 6 Sociaal Domein.
    2. Conform besluitvorming in 2023 uitvoering geven aan de Human Capital Agenda NHN.
  1. Mogelijkheden voor inwoners en bezoekers om te recreëren:
    1. Afronding in 2024 van het onderzoek naar hoe we voor de toekomst verder gaan met de lokale en regionale promotie.
    2. Stimulering van (nieuwe) mogelijkheden om te recreëren, zoals Dijk en Waard ontwikkelt met water en de Visie Kanaalpark. Zie ook Programma 5 Sport, Cultuur, Recreatie en Openbare Ruimte.
    3. Intensieve samenwerking in de regio door middel van de uitvoering van het jaarlijks actieplan Toeristische Visie Parel aan Zee Regio Alkmaar. Dit programma loopt  tot en met 2024. In 2024 wordt een nieuwe regionale visie voor 2025 en verder aan de raad aangeboden.   
  1. Veilige, toegankelijke, plezierige en aantrekkelijke winkelcentra voor winkelend publiek:
    1. Uitvoering van de Retailvisie.

Waar leiden we ons succes uit af? (Meetlat)

  1. De mate van uitstroom van (kwetsbare) jongeren naar werk of vervolgopleiding.
  2. Functiemenging: de verhouding tussen banen en wonen.
  3. Het aantal nieuw gevestigde bedrijven per 1.000 inwoners.
  4. Het aantal arbeidsplaatsen per 1000 inwoners tussen 15-74 jaar.
Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 13:31:12 met de export van 11/06/2023 13:22:02