Programma 2 Verkeer, vervoer en waterstaat

Waar staan we voor? Maatschappelijk effect

We investeren in de veiligheid van alle verkeersdeelnemers en houden daarbij rekening met actuele ontwikkelingen zoals snellere fietsen. Bij (toekomstige) herinrichtingen kijken we hoe we werk met werk kunnen maken om Dijk en Waard bij bijvoorbeeld rotondes en kruisingen veiliger te maken.

Met het (nog vast te stellen) nieuwe integrale parkeerbeleid krijgt de gemeente een belangrijk instrument in handen voor zowel gebiedsontwikkelingen als de bestaande woonomgeving.

Een goede bereikbaarheid van bedrijven en andere belangrijke economische locaties is essentieel. Daarvoor is de verbetering van de ontsluiting van Dijk en Waard, waaronder de N242, noodzakelijk. Hierbij werken we samen met de provincie, regiogemeenten en ProRail.

Welke doelstellingen dragen daar aan bij?

  1. Dijk en Waard heeft een goede aansluiting op het (boven)regionale netwerk van doorfiets-routes, spoor en weginfrastructuur.
  2. We geven prioriteit aan actieve en gezonde mobiliteit, zoals fietsen, wandelen en elektrisch vervoer, voor een verkeersveilige, toegankelijke en gezonde woon- en leefomgeving.
  3. De inwoners van Dijk en Waard ervaren de verkeerssituatie in hun woonomgeving als verkeersveilig.
  4. We werken aan de verbetering van de verkeersveiligheid. De landelijke doelstelling zet in op 0 verkeersdoden in 2050.

Waar zetten we in 2024 op in?

  1. Goede aansluiting op het (boven)regionale netwerk van doorfietsroutes, weg- infrastructuur en spoor:
    1. Inzet op een provinciaal uitvoeringsprogramma waarin wij deelnemen, na afronding van het onderzoek N242 (genaamd multimodaal en adaptief programma N242).
    2. Ontwikkeling van een modern OV-knooppunt Dijk en Waard in samenwerking met ProRail, NS en provincie.
    3. Start aanleg spoortunnel Zuidtangent.
    4. Verder werken aan een fijnmazig OV-net met de Hugohopper in relatie tot de uitbreiding van Dijk en Waard. Concreet is de ambitie om één nieuwe lijn te introduceren in Sint Pancras. Hiervoor wordt gezocht naar circa 40 vrijwilligers.
  1. Actieve en gezonde mobiliteit voor een verkeersveilige, toegankelijke en gezonde woon-
    en leefomgeving:
    1. Planvorming en aanleg van regionale doorfietsroutes. Voor 2024 staat de doorfietsroute op Beveland (over de W.M. Dudokweg en de J.J.P. Oudweg) in de planning.
    2. Implementatie van maatregelen uit het Regionale Mobiliteitsprogramma (Klimaatakkoord /duurzame mobiliteit). Op lokaal niveau zijn dat in 2024 met name maatregelen uit het lokale uitvoeringsprogramma CO2 neutraal, zie hiervoor Document DijkenWaard - Samenvatting Uitvoeringsprogramma 2023 - 2026 Dijk en Waard CO2-neutraal - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl) . Bijvoorbeeld het verder uitrollen van laadinfrastructuur en verdere verbetering van ons wandel- en fietsnetwerk.
  2. Verkeersveilige woonomgeving:
    1. Uitvoering van onderhoud op het vastgestelde kwaliteitsniveau voor wegen.
    2. Bij herinrichtingen/wijkreconstructies worden wegen toekomstgericht ingericht en ontwikkeld met oog voor alle gebruikers. Zie ook punt 4b hierna.
  1. Verbetering verkeersveiligheid:
    1. Start met de implementatie van maatregelen uit het Regionaal Uitvoeringsprogramma Verkeers-veiligheid, dat in 2023 is afgerond.
    2. Veiligere inrichting van rotondes en kruisingen waar nodig. Zie ook punt 3b.
    3. Uitvoering Verkeersplan Sint Pancras. Via collegeberichten wordt u op de hoogte gehouden van de stand van zaken.  

Verder wordt ingezet op:

  1. Uitvoeren van het Omgevingsprogramma mobiliteit. Hiervoor wordt eerst een netwerkanalyse uitgevoerd op basis van toekomstige verkeersknelpunten die hierbij in beeld komen.
  1. Voorbereiding van de implementatie van maatregelen vanuit het nog vast te stellen
    parkeerbeleid. Op basis van de in het beleid gemaakte keuzes zullen, daar waar nodig,
    voorstellen voor financiële dekking aan de raad worden voorgelegd.

Waar leiden we ons succes uit af? (Meetlat)

  1. De Veiligheidsmonitor die elke 2 jaar wordt opgesteld.
  2. De ontwikkeling van het aantal geregistreerde verkeersongelukken (viastat.nl).
  3. Het aantal locaties dat veiliger wordt gemaakt op basis van data-analyse (risicogestuurde aanpak).
Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 13:31:12 met de export van 11/06/2023 13:22:02